Slovenski gorniški klub SKALA

zveza gorniških klubov
Skala
Novice in obvestila
Prijava
Napiši novico
Razmere v gorah
Gorniški oglasi
Kontakt
Osnovni podatki
Pravila Skale
Zgodovina
Himna Skale


petek 26.april 2024 - 08:41 Informacije

Novice in obvestila Skale
ARHIV NOVIC
Želite prejemati obvestila po e-pošti?
Moj status


KOCBEKOVO PRIZNANJE za leto 2015


SLOVENSKI GORNIŠKI KLUB SKALA
- krovna organizacija slovenskih gornikov -


Ohranjamo tradicijo velikih mož slovenskega gorništva. V Savinjsko-kamniškem alpskem svetu se mednje uvršča predvsem Fran Kocbek, idealist, neumorni vodnik gornikom njegovega časa in vzornik generacijam, ki mu sledijo. Ko poskušamo biti vredni njegovega spomina, vemo, da to lahko dosežemo le v povezavi z gorniki celotne naše domovine, ki jim je pri srcu gorski svet. Pomemben korak k temu cilju je bil storjen 26. 4. 1997, ko smo na Knezovi domačiji v Robanovem kotu podpisali listino o ustanovitvi krovne organizacije SKALA.
Danes, ponovno zbrani, se oziramo na prehojeno pot. V posebno čast in veselje nam je, da za vizionarsko in požrtvovalno delo, za številne spodbude in vzor vztrajnosti na poti k skupnemu cilju - tudi na simbolni ravni - v krog naših vzornikov uvrstimo

gospo MARIJA JESENIK

Najvišja priznanja SGK Skala so izraz spoštovanja in skromna pozornost posameznikom za dolgoletno prostovoljno delo na različnih področjih, pa tudi nagrada za njihovo srčnost, pogum, vztrajnost in predanost na področju gorništva. Vse naštete lepe lastnosti lahko najdemo pri naši članici, naši dragi prijateljici Mariji Jesenik, ki bo letos dopolnila častitljiv jubilej – 80 let. Doslej sta nam bili njena zvestoba in stalnost vedno za vzor, s katerim nas je opogumljala in navduševala ter nam vedno znova dokazovala, da se je tudi v zrelih letih življenja vredno potruditi, da velja odhajati v naravo in uživati v pohodništvu po hriboviti pokrajini ali v vzponih na naše čudovite gore. Tam se spreminja naš odnos do lepote, do življenja, pa tudi krepi naša volja in ohranja zdravje. Ob odkrivanju neznanega in novega se pogosto pojavi tudi želja po samopotrjevanju, morda po umiku v samoto, ali pa nasprotno, želja po druženju v naravi. Zato smo se tudi združili v klube, kjer imamo možnost spoznavanja lepot ne le naše domovine, temveč tudi sosednjih dežel. Čeprav smo člani različnih starosti in različnih poklicev na naših skupnih pohodih gojimo pristno prijateljstvo in odkrivamo spoštovanje in ljubezen do narave. Letos bomo s Kocbekovim priznanjem počastili našo drago Marijo, ki nam je v vsem tem svetel vzgled. Njena vztrajnost, sproščenost in dobra volja nam vedno znova dokazujejo, da leta niso pomembna, pomembna sta le volja in veselje do pohodništva. In ljubezen do življenja.
Marija je naša članica že od leta 2000. Tudi svoja dva sinova je lepo vzgojila v spoštovanju narave in čistega okolja in sta nam vsem dobra prijatelja, ki prav rada priskočita na pomoč, kadar je to potrebno.

V imenu odbora za podeljevanje Kocbekovega priznanja, pa tudi vseh ostalih gornikov, se Ti iskreno zahvaljujemo za skupaj prehojene poti in druženja in naši Mariji Jesenik kot simbolu za dolgoletno in zdravo pohodništvo podelimo .


Kocbekovo priznanje za leto 2015

Podeljeno na Čreti nad Vranskim 21. maja 2016

Predsednik zveze gorniških klubov SKALA dr. Gregor Gomišček Predsednik GK Savinjske doline, Luče
dr.med.Tonč Žunter


petek 20.maj 2016 - 20:10 - GK_Savinjske_doline_Luče

 
 



Sistem Gora
Copyright 2004 - FranceS



---gora
18.191.189.85(0)
151390 (66138,34,85218)
12308 (6109,0,6199)
www.sgk-skala.si