Slovenski gorniški klub SKALA
zveza gorniških klubov

Julijske Alpe
Skala   Novice in obvestila Prijava Napiši novico E-gora Razmere v gorah Gorniški oglasi
ponedeljek 01.junij 2020 - 02:13 Informacije

Novice in obvestila Skale

ARHIV NOVIC

Želite prejemati obvestila po e-pošti?
Moj status


SKALA 20 LET


Slovenski gorniški klub SKALA in
Gorniški klub Savinjske doline, Luče

Luče: sobota 13. maja 2017

VABILO
na proslavo 20 letnice SGK SKALE
in
KOCBEKOVEGA PRIZNANJA za leto 2016

PROGRAM:

7,30:
Gorniški pohod od Krajnskega Raka na Kašni vrh, Lepenatko, Veliki Rogatec, Špehov vrh do Luč (5-6 ur).

8,30: Zbor starejših gornikov v Lučah v gostišču Pr Lampi.

10,00: Maša na Knezovi domačiji nad Robanovim kotom (župnik g.Urbanija) v spomin podpisa ustanovne pogodbe Slovenskega gorniškega kluba SKALE – zveze gorniških klubov 26. aprila 1997. (možen sestop v Robanov kot)

15,00 Osrednja proslava v kulturni dvorani gasilskega doma Luče 1.
Sodelujejo:
pevski zbor Žetev, Lučki pevci, recitator g.Tone Kuntner, osnovna šola Luče, citrar Matk, Ljudski godci iz Luč, i.t.d.
Slavnostni govornik bo g.dr.Tone Jeglič prvi predsednik SKALE.
Podelitev Kocbekovega priznanja za leto 2016

17,00 Pogostitev vseh udeležencev Na jezu pri upokojenski bajti v Lučah.

Vabljeni vsi gorniki in ljubitelji gora.

Za SGK Skala: predsednik g.dr. Gregor Gomišček
Za GK Luče: predsednik g.dr. Tonč Žunter

,

20. letnica Slovenskega gorniškega kluba SKALA

Iz družbe idealističnih, celo romantičnih in v gore zaljubljenih rosno mladih ljudi, je na Slovenskem v obdobju med obema vojnama nastala močna planinsko-športna in kulturno-vzgojna organizacija - Turistovski klub Skala. Obdobje delovanja Skale velja za eno najbolj vsestransko bogatih v slovenski gorniški zgodovini. Iz vrst skalašev je izšlo mnogo odličnih alpinistov, smučarjev, sankačev, gorskih reševalcev, fotografov, literatov, predavateljev in filmskih ustvarjalcev. Težko je reči, v kateri od teh dejavnosti je Turistovski klub Skala dosegel najlepše rezultate, ker je bilo njegovo delo tako zelo vsestransko in so marsikje prav skalaši morali orati ledino. Lahko pa bi izpostavili alpinistično in smučarsko dejavnost. Živečih članic in članov ni več, njihove zgodbe pa živijo predvsem v njihovem brezčasnem delu, ki je imelo za Slovenijo izreden pomen.
Letos obeležujemo 20. letnico ustanovitve novodobne Skale: Slovenskega gorniškega kluba Skala - zveze gorniških klubov, ki je ponovno obudila spomin na predvojne skalaše.
Čas po svečanem podpisu pisma o nameri za ustanovitev novodobne Skale na prekrasni mizi na Knezovi domačiji nad Robanovim kotom in njeni uradni ustanovitvi dober mesec dni kasneje v Ljubljani je pokazal upravičenost ponovne obuditve Turistovskega kluba Skala. Skalaši se lahko pohvalimo s ponovno postavitvijo križa na Škrlatici, skalaškega simbola tovarištva, z odločilno pomočjo pri izgradnji več desetletij pričakovanega Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani. Na samotne vrhove, predvsem na obmejnih območjih in na točkah, pomembnih za slovensko kulturo, smo postavili Aljaževe stolpiče, ki nas spominjajo na lepoto slovenskega ozemlja in pomembnost njene kulture. Ponašamo se lahko s klubi, ki gojijo specialne gorniške zvrsti in ki so orali ledino na tem področju (Turni klub Gora, Klub gorskih kolesarjev Volja, Gorniški klub jadralnih padalcev). Naši člani so uredili številne tematske poti. Tudi dve zavarovani plezalni poti v Mojstrani, ob vhodu v Vrata in pod Triglavsko steno, za kateri smo se prizadevali več let, privabljata vsak dan več navdušencev. Predvsem pa ne gre zanemariti številnih lepih druženj, krasnih gorniških pohodov in stkanih novih prijateljstev.
Skrlatica

Blagoslovitev kriza na Skrlatici 1.avg.1996

Aljazev stolpic na Krizevniku

Kocbekovo priznanje za leto 2012 v Robanovem kotu

Pri Kocbekovem spomeniku v Logarski dolini

Kocdekovo zavetisce na Molicki planini


torek 09.maj 2017 - 16:48 - GK_Savinjske_doline_Luče--- manus
Sporocila.php - V5.9-200107/1(skala@krim)
oznaka=10306

Sistem Gora
Copyright 2004 - FranceS